2017. május 11., csütörtök

FONDUE

Fondue chinoise, ahogy a művelt svájci mondaná, hétköznapiasabban: főtt hús. Családilag 3/4-es  örömforrásnak számít. Egyedül a  Fütyis ódzkodik tőle, bár "sima" levesben gond nélkül elfogyasztja a húst de így nem vágyik rá. Bár, ő sok mindenre nem vágyik étkezési szinten. Elkülföldiesedésük táplálékai között elsők között tűnt fel a sajtfondue, aminél egyszerűen megveszed a zacsis fondüsajtot és felolvasztás után kenyérszeletekkel kimártogatod az olvadékot. Bonyolítani is lehet, ha saját magad készíted el, összeválogatva a sajtokat, pálinkát, bort, keményítőt és egyéb hozzávalókat, amivel felturbózni vágysz a sajtot. Lehet családi, baráti összeröffenés mellé asztalt körülülő csemegézés, vagy 1-2 főre tűzhely mellett állós, mártogatós étkezés. Eleinte nem kedveltem, aztán egyre jobban, majd mikor a Zember hetekre elutzott dógozóba, volt, hogy napi szinten fogyasztottam, bánkódva utána. A család növekedésével csökkent az edény alján megpiruló sajtrészek szülőkre jutó mérete, a zéróig 😕 . Aztán jött az újabb tudásözön, fondüből aztán van nem is egy, attól függően mit mártogatsz mibe. Fondue Bourgignon, fondue chinoise, fondue chocolat és a többiek. Sajna, a sajt nem fér bele igazán a paleóba, a laktózintoleranciámba pedig egyátalán, így kb. egy éve ez a étellehetőség is megcsappant. A csokis verzió soha nem is vonzott, minek a finom gyümölcsöt összekenni? A Serdülő a csokit nem enné, a Fütyis a gyümölcsöt. Jól kiegészítik egymást 😊. Maradt a husis. Gyakrabban ebédre esszük a Serdülővel, mert a Zember (mindegy milyen kajcsi) hamar meg tud csömörleni. Volt olyan, hogy egy bőségesebb macok vacsorázás után 3 évig rá sem tudott nézni.
Ez egy kicsit időigényesebb, borozással, vendégeskedéssel összeköthető tevékenység ( hisz a húsnak ugye át kell főnie), tűzhely mellett nem is érdemes vele próbálkozni, jobb beruházni egy készletbe. Ez egy 6 személyes bödönke lenne, 6 villával de rutinos, öregrókaként fejenként három villával űzzük a főzőcskézést 😉, nehogy husi nélkül maradjuk 3-4 percig.


A húskészlet ízlés kérdése: ló, marha, bárány, csirke, tenger gyümölcsei, ki mit szeret. Nálunk a Serdülő szűzpecsenye-rajongó, néha 1-1 csirkedarabot is hajlandó magához venni. Érdemes akkora szeletekre vágni, hogy ne kelljen sokat várni rá, hogy megfőjön. A kettőnk adagja egy szűzpecsenye, egy csirkemell.


Hozzá lehet különböző szószókat, köreteket készíteni. Serdülő inkább csak magában fogyasztja, esetleg rizzsel. Én majonézt csinálok hagymával, almával vagy egyéb gyümölccsel vagy koktélszószt, aiolit, itt a boltokban rendesen fondüzéshez csomagolt 6-os, 8-as szószkombinációkat lehet kapni, illetve valamilyen saláta a köretem.



Maga az alaplé szintén megvehető porként zacsiban, csak fel kell önteni forró vízzel de abban talán van tartósító szer, cukor ami ugye nekem már nem férhetne bele. Így hát, elő a fagyasztóból a jó AIP-os és paleós alapkajával, a leveslével. Több mint egy liter össze is jött a kiporciózott adagokból. Épp csak fel kellett melegítenem és egy kis szárított júdás füle gombát beleraknom, szinte olyan volt mint a bótyi. Bár a Serdülő (mint mindig) kiszúrta, hogy most ez ugye nem OLYAN leves... de nem rossz 😊. Huh, kő le a szívről, lehet falatozni. Salátának most a kertben talált rukkola és salátalevelek, hagyma, eper és menta volt nyakonöntve citromlével és olivával. Autoimmun betegeknek a paradicsom nem javasolt, de még azelőtt a paradicsomos-uborkás vagy paradicsomos-hagymás balzsamecetes kombináció is nyerő volt. Fokhagymás, reszelt répais mehet mellé és még sorolhatnám a lehetőségeket.


Többször kérdezték már, hogy mit eszik az ember vagyis a Zasszony paleóban, hisz SEMMIT nem lehet. Szerintem hosszabb ideig tudnék minden nap, minden étkezésre, különböző, változatos és finom kajákat összehozni, mint egyes nem paleózók. Mióta így eszem, azokat az eseteket leszámítva, amikor nem kezdek neki időben a főzésnek és nem lesz kész az élelem vagy nem számoltam egy hosszabb úttal egyszer sem voltam éhes. Sőt degeszre ehetem magam naponta háromszor...legalább 👌. Szép estét és





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése